Ο Χρήστος Λιονής στο Λατώ fm: “Η οροεπιδημιολογική μελέτη θα αναδείξει σε ποιο βαθμό πέρασε ο πληθυσμός της Κρήτης τον κορωνοϊό και εάν υπήρχαν ασυμπτωματικές περιπτώσεις, 135 δείγματα θα παρθούν από το Λασίθι” – Τι συμβουλεύει τους νέους και τι απαντά στους συνωμοσιολόγους

Για την πρώτη πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα, για τον κορωνοϊό που αποτελεί πρόταση της ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και θα διεξαχθεί με την υποστήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και των Ιατρικών Συλλόγων, με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού, μίλησε στον “αέρα” της εκπομπής “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

Όπως τόνισε “θα είναι αντιπροσωπευτική μελέτη, θα περιλάβει την εξέταση 1060 ανθρώπων με βάση την ηλικία, το φύλλο και τον τόπο κατοικίας. 

Ουσιαστικά θα προσπαθήσει να αναδείξει τον βαθμό που ο ιός προσέβαλε τον πληθυσμό της Κρήτης. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και μεις και ο  ΕΟΔΥΥ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου γιατί πρόκειται για την πρώτη και ελπίζω να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και άλλες ανάλογα με την πορεία της λοίμωξης  σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Τώρα είναι ο “πρώτος κύκλος”, θα ακολουθήσει και δεύτερος. Πάντα εξαρτάται και από την χρηματοδότηση που είναι από την Περιφέρεια. Δεν έχουμε από αλλού χρηματοδότηση, έχουμε όμως πολλούς γιατρούς εθελοντές και φοιτητές.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσει στις αποφάσεις και για τα μέτρα που θα πάρει η ανάπτυξη της Κρήτης.

Στην μελέτη συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ, ο Γρηγόριος Χλουβεράκης αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής του Π.Κ απο τη Σητεία, ο Ευάγγελος Κριτσωτάκης αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατικής και η Μαριλένα Αναστασάκη ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής.

Από το νομό Λασιθίου έχουν επιλεγεί 135 άνθρωποι, με ίση κατανομή σε Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο. Τα πρόσωπα αυτά θα προσκληθούν για να εξεταστούν, είτε με την ομάδα στο σπίτι τους είτε σε συγκεκριμένο χώρο ή ιατρείο όπου θα συμπληρωθούν φόρμες του Π.Ο.Υ. και θα παρθεί λίγο αίμα για να μπορέσει να εξεταστεί στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης και να έχουμε τα αποτελέσματα άμεσα. Σε αυτή τη φάση θα συμμετέχουν μόνο ενήλικες, σε δεύτερη φάση είναι στις σκέψεις μας να συμπεριλάβουμε και παιδιά. Το δείγμα είναι τυχαίο.


Είναι η πρώτη τέτοια μελέτη που γίνεται στην Ελλάδα, είναι μεγάλη προσπάθεια να φανταστείτε και έχει και όλες τις δυσκολίες, ελπίζουμε αυτό το σκοπό με το παράδειγμα της Κρήτης να το ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες και αυτή είναι και η επιθυμία του υπουργείου και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και έτσι η  χώρα μας μαζί με τα μέτρα να έχει και τις ενδείξεις, τα δεδομένα, για να παίρνει και τις αποφάσεις. 

Η μελέτη θα δείξει  σε ποιο βαθμό έχει περάσει ο πληθυσμός της Κρήτης και πόσο παλιά και κυρίως θα αναδείξει εάν υπήρχαν περιπτώσεις αυτές που λέμε ασυμπτωματικές. 

Στα επόμενα χρόνια, στη δική μας τη γνώμη τέτοιες μελέτες είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε απόφαση, το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος της. Ζητάμε τη βοήθεια και των φορέων των κοινωνικών και οποιωνδήποτε χορηγών που θα μπορούσαν πραγματικά να ενισχύσουν και την δεύτερη, τρίτη φάση της μελέτης. 

Για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, είπε πως ” εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος αλλά έχω και μία μικρή ανησυχία ότι υπάρχει μία υπερβολική χαλάρωση στη συμπεριφορά στη συμπεριφορά μας και αυτό είναι φυσικό, δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη η συμπεριφορά μας, για να εγκατασταθεί μέσα μας μία συμπεριφορά θέλει πολλά ερεθίσματα.

Πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα στους νέους μας. Είναι λογικό ότι αναμένεται να περάσει η λοίμωξη πολύ πιο γρήγορα στη νεότητα, παράκληση είναι όμως όταν θα επισκέπτονται τα μεγαλύτερα πρόσωπα σε ηλικία που πρέπει να τα δουν γιατί το έχουν ανάγκη. Είναι παράκληση πριν μπουν στο σπίτι ή μόλις μπουν να πλύνουν τα χέρια τους και ας έχουν τη μάσκα όταν θα πλησιάσουν τα πρόσωπα αυτά

Και αν μπορέσουμε να την περάσουμε την λοίμωξη σταδιακά, σιγά-σιγά, θα μάθουμε να ζούμε και με αυτήν, και μέχρις ότου βγουν αποτελεσματικές θεραπείες, εμβόλιο, κλπ, θα μάθουμε να απαντάμε στη λοίμωξη,  να μην αντιδρούμε με πανικό, θα μάθει και το σύστημά μας”.

Απαντώντας σε αυτούς που μιλούν για συνομωσίες, κλπ, τόνισε πως “σαν επιστήμονας, δεν μου αρέσει να κάνω συγκρίσεις με εποχές, ούτε μου αρέσει να κάνω συγκρίσεις της γρίπης με το σημερινό νόσημα, κλπ. Το μόνο που μπορώ να πω ότι έφυγαν πολλοί και θα ήθελα να απαντήσω σε όλους αυτούς τους συνομωσιολόγους ότι φεύγουν και οι άνθρωποι που κρατούν  την πνευματική κληρονομιά του Τόπου και αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι και πάρα πολλά σοφά πρόσωπα που είχαμε.

Το κόστος από αυτή την ιστορία και τώρα είναι μεγάλο και είναι μεγάλο κυρίως γιατί χάνουμε με ανθρώπους που τους έχουμε τόσο πολύ ανάγκη”.


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com